Stylowy apartament w kamienicy – 117,5m2

Rok: 2016/2017
Powierzchnia projektowa: 117,5m2
Rynek: wtórny
Dla kogo: kobieta
O projekcie: Apartament znajduje się w pięknie odrestaurowanej przedwojennej kamienicy w warszawskim Śródmieściu. Budynek i jego otoczenie zostały wpisane do rejestru zabytków, dlatego głównym wymogiem projektu wnętrz było zachowanie oryginalnego układu pomieszczeń oraz wszystkich zabytkowych detali architektonicznych. Główne wejście do mieszkania prowadzi przez hol, w którym dominuje oryginalna zabudowa meblowa pełniąca funkcję wieszaka na okrycia wierzchnie. Zabudowa została dokładnie odrestaurowana z zachowaniem mosiężnych elementów i okuć. Aby podkreślić jej dekoracyjny charakter wydobyliśmy złote detale zestawiając je z czarnym kolorem mebla. Centralną częścią mieszkania jest długi korytarz, po jego prawej i lewej stronie znajdują się wejścia do poszczególnych pomieszczeń. Aby uzyskać efekt ciągłości korytarza, zastosowaliśmy drzwi z ukrytymi ościeżnicami, które pomalowane na kolor ścian, licują się z nimi w zupełności i sprawiają wrażenie niewidocznych. Dwa pokoje dzienne łączą poczwórne drewniane drzwi, które zyskały drugie życie po gruntownej restauracji, wymianie szklenia oraz zmianie kolorystyki na czerń. Całość wyposażenia wnętrz salonów utrzymana została w czarno-białej kolorystyce ze złotymi matowymi akcentami. Odnowione zostały również dębowe parkiety, które zostały lekko rozjaśnione oraz zyskały matowe wykończenie. Kompaktowa kuchnia, znajdująca się obok przestronnej jadalni to również połączenie czerni i bieli, kolorowym akcentem są krzesła obite tkaniną w koralowym odcieniu. Aby ukryć drzwi prowadzące z jadalni na boczną klatkę schodową, cała wnęka wraz ze skrzydłem drzwiowym została pokryta lustrem, tworząc optyczne złudzenie dodatkowej przestrzeni. Dużym kontrastem dla jasnych, świetlistych pomieszczeń dziennych jest sypialnia, której ściany zostały pomalowane na kolor czarny i ozdobione dekoracyjnymi sztukateriami. Odmienny, buduarowy charakter sypialni podkreślają również chińskie antyki, które kolekcjonuje właścicielka mieszkania. Łazienki zostały zaprojektowane z zachowaniem funkcjonalności i prostoty, po raz kolejny przewodnimi kolorami wnętrz jest czerń i biel. Jedynie mała toaleta odbiega kolorystyką od reszty mieszkania – jej ściany zostały wyłożone kolorową tapetą z motywem egzotycznych liści palm.