TRZY POZIOMOWY SEGMENT, REMBERTÓW, 180M2

Tags: domy

16-rembertow-1-pietro
16-rembertow-1-pietro
16-rembertow-1-pietro

Rok: 2015-2017
Powierzchnia projektowa: 180m2
Rynek: wtórny
Dla kogo: małżeństwo z dwiema córkami
O projekcie: Klienci zgłosili się do nas z potrzebą zaprojektowania wnętrz trzy poziomowego segmentu zlokalizowanego na warszawskim Rembertowie. Budynek pochodzi z lat 90-tych i pierwotnie był podzielony na dwa oddzielne mieszkania, do których prowadziła wspólna klatka schodowa. Potrzebne było połączenie obydwu lokali w jedną wygodną powierzchnię mieszkalną oraz przekształcenie ogólnej klatki schodowej w spójną przestrzeń komunikacyjną łączącą obydwa piętra. Remont przebiegał dwu etapowo – w pierwszej kolejności zajęliśmy się przekształceniem mieszkania na piętrze w przestrzeń przeznaczoną dla córek klientów. Powstały dwie obszerne sypialnie połączone korytarzem z garderobą oraz dużych rozmiarów łazienką. Obydwie sypialnie mieszczą pojemne szafy, łóżka, biurka oraz komody i regały do przechowywania. Kolorystyka sypialni odpowiada temperamentom i gustom ich właścicielek. W pierwszym etapie gruntowny remont przeszła także klatka schodowa – została zamontowana nowa kuta balustrada, wymieniona okładzina schodów, wymieniliśmy także oświetlenie oraz dobraliśmy stonowaną kolorystykę ścian.
W drugim etapie zajęliśmy się remontem przestrzeni na parterze i w przyziemiu budynku. Pomieszczenia na parterze zmieniły swoje przeznaczenie i lokalizację. Kuchnia powstała z połączenia dwóch mniejszych pokoi w północno-zachodniej części mieszkania. Centralnym elementem zabudowy kuchennej jest wyspa połączona ze stołem śniadaniowym, przy którym może zasiąść cała rodzina. Kuchnia została zaprojektowana w stylu klasycznym w stonowanych odcieniach kremu i beżu z akcentem błękitu na zabudowie wyspy. Styl kuchni uzupełniają płytki ścienne nawiązujące stylem do kafli ceramicznych oraz płytki podłogowe o klasycznym układzie z małymi akcentami w karo. Chromowane wykończenie lamp i sprzętów AGD wprowadza odrobinę nowoczesnego stylu rozświetlając przestrzeń. Salon został podzielony na strefę jadalnianą oraz strefę wypoczynkową z kanapą, fotelem i telewizorem. Ściany salonu zdobią oprawione w ramy pamiątki rodzinne, obrazy i grafiki. Wszystkie meble w salonie zostały wykonane z egzotycznego drewna palisandrowego. Podłoga w mieszkaniu została wyłożona deskami dębowymi w naturalnym wykończeniu. Z salonu krętymi kutymi schodami można zejść do części mieszkania zlokalizowanej w przyziemiu. Znajdują się tam główna sypialnia oraz gabinet pełniący także funkcję pokoju gościnnego. Obydwa pomieszczenia zostały wykończone w naturalnych odcieniach beżów i szarości. Mocnym akcentem kolorystycznym są metalowe kute schody na planie koła, które zostały wykończone w kolorze czarnym, a ich oryginalny kształt podkreślony został światłem padającym od dołu.